Home Fortumbloggen Sparer man penger på å skru av lysene?

Med huset fullt av sparepærer, halogen- og LED-pærer, er det fortsatt smart å slå av lysene når du forlater et rom? Her er ekspertenes tips.

Ja, sier Joakim Norum, energirådgiver i Enova Svarer, og forklarer at beregninger viser at det kan være god energisparing å slå lysene av og på etter faktisk bruk.

Det er ikke store summen for den ene lampen den ene arbeidsdagen, men begynner du å gange dette opp med antall lamper og lyspunkter i boligen, kan det fort bli en betydelig sum i løpet av en hel dag eller et helt år, forklarer Norum.

Glemmer du for eksempel å skru av lyset på badet når du drar på jobb, vil glemsomheten koste deg 26,25 øre for en syv og en halv timers arbeidsdag. Forutsetningen er at baderomsbelysningen tilsammen drar 35 watt og strømprisen er 1 kroner per kilowattime.

 

Gjør det til en vane å skru av lyset

Også Fortumoppfordrer folk til å skru av lys i rom de ikke oppholder seg i, bekrefter Geir Arne Gundersen, markeds- og kommunikasjonssjef i lavprisselskapet.

– Det er ingen vits å la lysene stå på i rom det ikke er noen i. Gjør det til en vane å skru av lysene når du forlater et rom; det er en enkel måte å få ned strømforbruket på, noe som til syvende og sist betyr lavere strømregning.

 

Lys som varmekilde i rommet?

Noen vil kanskje innvende at siden lys avgir varme, så kan det være gunstig at man på vinterstid lar lysene stå på i rom som trenger oppvarming.

– Men slik er det ikke, fortsetter Gundersen og får støtte av energirådgiveren i Enova Svarer.

– Lyspærene er riktignok en liten varmekilde som tilfører rommet litt varme, men samtidig er varmekilden feilplassert og lite kontrollerbar. For varmen i lyspæren blir normalt produsert oppe under taket, og siden varmen stiger vil den ikke komme til god nytte i rommet, sier Norum.

Denne varmen blir derfor sett på som en ulempe, og ender ofte opp som overskuddsvarme som ventileres ut.

 

Slik regner du ut hvor mye strøm lyspæra bruker: 

Er du nysgjerrig på hvordan du regner ut hvor mye strøm en lyspære bruker over en gitt tid, kan du enkelt regne det ut.

1. Sjekk pæras styrke
2. Gang med antall timer lyset står på
3. Del med 1000 for å få kWh

For eksempel: 35 watt * 7,5 timer / 1000 = 0,2625 kWh.
Med en energipris på 1 kr/kWh vil det koste deg 26,25 øre.

Koster strømmen 3 kroner/kWh, blir kostnaden for en arbeidsdag 78,6 øre. 

 

 
 

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen