13.06.2019
2 Min

Stearinlys kan gi samme inneluft som moderat røyking

Nå som mørketiden er over oss, er det mange som synes det er koselig med levende lys. Men hvor bra er egentlig stearinlys for helsen og inneklimaet? Fasiten er dårlige nyheter for dem som er glad i å skape en hyggelig atmosfære med for eksempel telys eller kubbelys.

Overdreven bruk av stearinlys kan gi dårlig inneluft på nivå med moderat røyking inne eller med uteluften i svært forurensede byer, advarer Folkehelseinstituttet. Hver gang du blåser ut et telys, frigjøres 350 000 sotpartikler – det er like mye som fra en sigarett!

Partiklene som avgis når man brenner stearinlys, kan forverre astma og allergier, og flere lys i et rom med dårlig ventilasjon kan føre til luftveisirritasjoner, svimmelhet og hodepine. Med små barn til stede er det derfor viktig å redusere bruken, spesielt dersom barnet har astma. Med tanke på at nordmenn tenner over 200 millioner telys årlig, er dette noe man må ta alvorlig.

Velg stearin

Det er store forskjeller på telysene som selges rundt om i butikkene. Av miljømessige årsaker bør du velge de telysene som inneholder stearin, ikke parafin. Mens stearin er en fornybar råvare, er parafin en fossil råvare som slipper ut skadelige klimagasser og avgir flere sotpartikler. Parafin er i tillegg mer brannfarlig. Undersøkelser viser at vi, dersom vi ikke hadde brukt parafinlys, ville redusert klimagassutslippene tilsvarende det å fjerne 21 000 biler fra veiene. Altså: Desto mer stearin, desto renere brenner det.

Duftlys er verstingen for astmatikere og allergikere. Disse lysene lukter godt, men gjør ikke kroppen noen tjeneste. Du kan imidlertid unngå verstingstoffene ved å velge miljømerkede stearinlys. Disse inneholder minst mulig skadelige stoffer og bidrar dessuten til reduserte klimagassutslipp.

Elektrisk stemningsskaper

Et miljø- og helsevennlig alternativ som ikke trenger å gå ut over den koselige stemningen på fredagskveldene, er elektriske telys og peiser. Med disse trenger du ikke bekymre deg for at noen skal brenne seg på varme overflater eller bli utsatt for skadelige gasser. Ettersom det ikke er virkelige flammer involvert, reduseres i tillegg risikoen for brann betraktelig.

Her er noen gode og enkle tips til hvordan du bruker levende lys på en forsvarlig måte:

  • Ikke blås ut lyset! Slukk det med lysslukker eller slukk det ute – da reduserer du antall sotpartikler
  • Velg stearinlys fremfor parafinlys
  • Ikke plasser telys direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur
  • Sørg for god ventilasjon
  • Bruk telys kun i staker med tilstrekkelig lufttilførsel
  • Forlat aldri rom med levende lys
  • Levende lys må stå stødig
  • Ikke la lyset brenne helt ned
  • Velg lys i aluminiumbeholder fremfor plastbeholder

Kilder:

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér