Home Fortumbloggen Strøm fra A til Å - lær deg de viktigste begrepene

AMS-måler, opprinnelsesgarantier, kilowattime og effektopp… Det finnes mange forkortelser, ord og begreper som dukker opp når det er snakk om strøm. Sjekk vår ordliste med noen av de viktigste strømrelaterte ordene du bør kunne.

AMS: 

AMS betyr «avanserte måle- og styringssystemer». Det er en digital strømmåler i sikringsskapet ditt som registerer og rapporterer strømforbruket ditt til nettselskapet på timenivå, slik at du slipper å lese av strømmen manuelt.

Bioenergi:

Bioenergi produsereres ved hjelp av biomasse som planter, ved, gjødsel, skogsavfall og annet biologisk avfall. Biomassen brennes ofte i fjernvarmeanlegg eller lages om til pellets eller briketter for privat forbruk.

CO2-utslipp:

CO2-utslipp eller karbondioksidutslipp, genereres som sluttprodukt ved forbrenning av brensel. Økte klimagassutslipp i atmosfæren forårsaker global oppvarming. Fossile brensler er en betydelig kilde til utslipp, og reduksjonen av disse er en av de viktigste utfordringene i kampen mot klimaendringer.

Dekarbonisering:

Dekarbonisering refererer til tiltak som hjelper oss med å redusere karbonutslipp. Klimatiltak og avkarbonisering påvirker oss alle, men energiselskaper har en stor rolle i å muliggjøre overgangen. I Fortum har vi dekarbonisering som et av våre prioriterte mål.

Energiledd:

Del av nettleien. Energileddet er et beløp du betaler per kilowattime strøm du bruker. Prisen er ofte rimeligere på natten (22:00–06:00) enn på dagen (06:00–22:00). Noen nettselskap vil i tillegg også ha lavere pris på energileddet i helger og på helligdager.

Se også kapasitetsledd og ny nettleiemodell

Effekttopp:

For å beregne hvilket kapasitetsledd du havner på , tar netteier utgangspunkt i effekttoppene dine. Det vil si hvilke timer i løpet av en måned du har brukt mest strøm samtidig. Ofte brukes det et gjennomsnitt av de tre høyeste effekttoppene, men det er opp til hver enkelt netteier.

Se også kapasitetsledd.

Energimerking:

Energimerking av produkter: En felles europeisk merkeordning som er påbudt ved norsk lov. Merkingen viser årlig energiforbruk for hvert produkt ved normal bruk, slik at en forbruker kan sammenligne ulike produkter og være i stand til å velge det mest energieffektive.

Les mer om energimerking av produkter

Energimerking av boliger: Energimerket for boliger forteller oss noe om hvor mye og hvilken type energi som leveres til den aktuelle boligen, hytten eller bygget. Når du kjøper ny bolig gir energiattesten deg en god indikasjon på hvilken byggteknisk tilstand boligen er i. Energiattesten består av oppvarmingskarakter og energikarakter. Energimerking er obligatorisk for alle som skal selge eller leie ut bolig.

Les mer om energimerking av boliger.

Energimerking av bolig
Energimerking av bolig er obligatorisk for alle som skal selge eller leie ut bolig i Norge. Foto: mostphotos.com

Elhub:

Elhub er en felles statlig database som samler all informasjon fra strømmålere i hele landet. De ulike aktørene i strømmarkedet melder inn og innhenter informasjon om produksjon og forbruk av strøm.

Elhub har en egen innloggingsside for strømkunder.

Elsertifikat:

Elsertifikater er en lovpålagt støtteordning som skal gjøre det mer lønnsomt å investere i kraftproduksjon basert på fornybare energikilder, som vann, vind, sol og bioenergi. Ordningen finansieres av strømkunder og prisen for elsertifikater er bakt inn i strømprisen.

Les mer om elsertifikater hos NVE.

Fastprisavtale:

Fastprisavtaler har en fast strømpris uavhengig av hvordan strømprisen i markedet beveger seg, og du betaler den samme prisen uansett når du bruker strømmen. Det er vanlig å binde prisen for en gitt periode, alt fra 1 måned til 10 år.

Fastbeløp:

Fastbeløpet er en fast kostnad per måned knyttet til strømavtalen din. 

Fornybar energi:

Energi produsert fra fornybare energikilder som vann, sol og vind.


Fortum vindkraft Kalax
Vindkraft er et eksempel på fornybar energi. 

Flaskehalser:

Betegnelse på begrensninger i overføringskapasitet i strømnettet.

Se også overføringskapasitet.

Flaskehalsinntekter:

Den som kjøper strømmen, betaler prisen som gjelder i området der strømmen brukes, mens produsenten får betalt den prisen som er i det området der strømmen produseres. Differansen i pris mellom disse områdene, ganget opp med volumet som transporteres, kalles flaskehalsinntekter.

Fyllingsgrad

Fyllingsgrad beskriver hvor mye vann det er i et vannmagasin, målt i prosent av fullt magasin. NVE fører statisikk over fyllingsgraden i Norge og publiserer nye tall hver uke. 

Se også vannmagasin.

Gjennomfakturering:

Gjennomfakturering vil si at du får nettleie på samme faktura som strømregningen din. Da slipper du to ulike regninger, og du får i tillegg eventuell strømstøtte sammen med strømforbruket. 

Sjekk om Fortum har avtale om gjennomfakturing med din netteier.

Generator:

Generator, eller elektrisk generator, er en enhet som omdanner mekanisk energi til elektrisk strøm. For eksempel brukes vannturbiner, vindmøller eller kjernekraftverk som strømkilder for generatorer.

HAN-port:

HAN-porten sitter på AMS-måleren din og ved å åpne denne får du mulige til å koble til tilleggstjenester som smart strømstyring til måleren din. Du må ta kontakt med netteieren din for å få åpnet Han-porten, men både tilleggstjenester og utstyr kan kjøpes fra tredjepartsleverandører.

Joule:

Joule er den grunnleggende enheten for arbeid og energi. Én joule tilsvarer å arbeide med én watt i ett sekund.

Se også watt.

Kraftprodusent:

Eller strømprodusent. Den som produserer strømmen og selger strøm videre til strømleverandørene på strømbørsen Nord Pool.

Kilowattime - kWh: 

Kilowattime er en målenhet for energi og forkortes kWh. Strømforbruket ditt måles i kilowattimer og prisen på strøm oppgis i øre/kWh. En kWh er den energien som en effekt på 1 kW (kilowatt) utvikler i løpet av en time. Eller sagt på en annen måte, om du skrur på et apparat som bruker 1000 W (watt) strøm og lar det stå på i en time, har du brukt 1 kWh.

Kapasitetsledd:

Del av nettleien. Kapasitetsleddet er et fastsatt beløp per måned som bestemmes av  dine effekttopper, det vil si hvor mye strøm du brukte samtidig i løpet av timene med høyest forbruk forrige måned. Hvor mange timer som skal tas med i beregningen, er opp til hvert nettselskap, og de fleste netteiere bruker en trappetrinnsmodell. 

Se også effekttopp.

Leveringsplikt:

Leveringsplikten innebærer at nettselskapene har plikt til å la nye kunder knytte seg til nettet og til å levere strøm til alle kundene i sitt nettområde. Det vil si at dersom du ikke velger en strømleverandør, så vil du få strøm fra netteieren din. 

Målernummer:

Målernummer er et serienummer som står fysisk på selve strømmåleren du har i sikringsskapet. Du finner tallrekken som oftest i nærheten av en strekkode eller QR-kode. Det består kun av tall og kan variere i lengde (fra 5-18 siffer).

Målepunkt ID:

Målepunkt ID er et unikt nummer som identifiserer hele ditt elektriske anlegg. Det består av 18 siffer og de første 10 er alltid 7070575000. De siste 8 tallene er unike for ditt anlegg, og det er disse tallene strømleverandøren trenger for å identifisere anlegget. For å finne målepunkt ID må du enten se på en strømregning, ta kontakt med din netteier eller få det oversendt av tidligere eier. 

Målerstand:

Målerstand er sifrene du finner på en strømmåler, og registrerer mengden strøm som har blitt brukt i en bestemt tidsperiode.

sikringsskap med strømmåler
Både målernummer og målerstand finner du i sikringsskapet ditt. 

Netteier:

Din lokale netteier drifter, vedlikeholder og utbygger strømnettet i ditt lokalområde, slik at strømmen kan fraktes rundt i landet. Det er netteier som er ansvarlig for å utbetale strømstøtte. Har du gjennomfakturering hos din strømleverandør så får du trukket fra strømstøtten på strømregningen din.

Se også strømstøtte.

Nettleie:

Nettleie er det du betaler til din netteier for at strømmen du bruker skal transporteres til boligen din. Nettleien består av to deler, et kapasitetsledd og et energiledd

Nord Pool:

Den felles nordiske strømbørsen. Her fastsettes strømprisen for hver time det neste døgnet, basert på tilbud og etterspørsel. Denne prisen kalles spotpris og er markedsprisen på strøm.

NVE:

Norges vassdrags- og energidirektorat er underlagt Energidepartementet og har ansvar for å forvalte vann- og energiressursene i Norge. Les mer om NVE.

Nettleiemodell:

1. juli 2022 ble det innført en ny nettleiemodell i Norge. Nå lønner det seg for deg som kunde å spre strømforbruket gjennom døgnet og ikke bruke mye strøm samtidig. I praksis betyr dette at du belønnes med rimeligere nettleie dersom du sprer strømforbruket ditt mer jevnt gjennom døgnet og forbruket reduseres i de periodene det er mest belastning på nettet. Nettleien består av to deler; et kapasitetsledd og et energiledd.

Opprinnelsesgarantier:

Opprinnelsesgarantier er en merkeordning for elektrisitet for å vise strømkunden at en mengde kraft er produsert fra en spesifisert energikilde. Det er strømleverandørene som kjøper opprinnelsesgarantier fra kraftprodusenter. Strømleverandørene kan da tilby kundene en garanti for at det produseres like mye fornybar kraft som den kraftmengden kunden bruker.

Fortum tilbyr opprinnelsesgarantier til privatkunder gjennom sin valgfrie tilleggstjeneste Grønt Valg

Overføringskapasitet:

Strømmen produseres ikke alltid der den trengs, og da må den flyttes. Hvilke områder i landet som har størst kraftbehov varierer, og da kan vi overføre strøm fra ett prisområde til et annet. Ofte er det nok overføringskapasitet mellom områdene. Men enkelte steder har vi fysiske begrensninger i overføringskapasiteten. Disse begrensningene kaller vi flaskehalser. 

Se også prisområde.

Påslag:  

Påslag er et pristillegg som strømleverandører ofte tar i tillegg til spotprisen per kWh strøm du bruker.

Plusskunde:

Alle kunder med egen kraftproduksjon kan bli Plusskunde. Så lenge du har en aktiv strømavtale hos Fortum og du har registrert deg hos ditt lokale nettselskap, kan du bli Plusskunde hos oss. Som Plusskunde bruker du kraften du selv produserer, men får strøm levert av oss når du trenger mer strøm. Produserer du mer kraft enn du bruker, kan du selge strømmen direkte til oss.

Se hvilke fordeler du får som Plusskunde hos Fortum.

Prisområde:

 I et værbasert kraftsystem som det norske, vil kraftsituasjonen variere mellom ulike deler av landet, og det er ikke tilstrekkelig kapasitet i strømnettet til å utjevne forskjellene i alle situasjoner. Derfor er nettet delt i fem prisområder:

  • Sørøst (NO1)
  • Sørvest (NO2)
  • Midt-Norge (NO3)
  • Nord-Norge (NO4)
  • Vest (NO5)

Les mer om de ulike prisområdene og strømmarkedet i Norge.

prisomraader_oljedir
Norge er delt inn i fem ulike prisområder for strøm

RME:

Reguleringsmyndigheten for energi har en viktig rolle i å sikre at alle aktører i kraftmarkedet overholder regelverket, noe som sikrer like konkurransevilkår og et effektivt strømnett. Les mer om RME.

Spotpris:

Markedsprisen på strøm. Strømprisen settes på kraftbørsen Nord Pool, og bestemmes av tilbud og etterspørsel – altså hvor mye strøm som kraftprodusentene kan produsere til en gitt pris, og hvor mye strøm det er behov for i samfunnet. Prisen settes time for time og kan variere mye gjennom døgnet.

Spotprisavtale:

Spotprisavtaler følger markedsprisen på strøm. Vanligvis er spotprisavtaler timesbaserte, som vil si at man betaler det strømmen koster den timen man bruker strømmen.

Se våre strømavtaler.

Strømstøtte:

En statlig støtteordning som ble innført av regjeringen for å hjelpe husholdninger med å håndtere høye strømpriser i desember 2021. Strømstøtte gis i hovedsak til privatkunder og har blitt endret og utvidet flere ganger.

Les mer om strømstøtte.

Strømforbruk:

Summen av all strøm du bruker i boligen din. Strømforbruket måles time for time og oppgis i kilowattimer (kWh).

Se også kilowattime.

Strømleverandør:

Strømleverandørene, som Fortum, selger strøm videre til husholdninger, offentlige virksomheter, næringsbygg og industri. Strømleverandørene tar også betalt for skatter og avgifter på vegne av staten. Det finnes over 70 strømleverandører i Norge. 

Strømkunde:

Du som strømkunde er sluttbruker i strømmarkedet. Etter at strømmen har blitt produsert, priset, bestilt og transportert så havner den hos deg og din bolig. Både privatpersoner og bedrifter er strømkunder og med på å påvirke etterspørselen i markedet. 

Strømnett:

Strømmen blir transformert og fraktet via det som kalles strømnettet. Strømnettet er bindeleddet mellom produsenter og forbrukere og det er Statnett som har det overordnede ansvaret for strømnettet, som er inndelt i tre nettnivåer: Transmisjonsnettet, regionalnettet og distribusjonsnettet.

Les mer om hvordan strømnettet fungerer.

Strommaster paa fjellet Norge
Strømnettet sørger for distribusjon av strøm til alle deler av Norge. Foto: mostphotos.com

Trygg Strømhandel:

Trygg strømhandel er en sertifiseringsordning for den norske strømbransjen, med mål om å skape et tryggere og enklere strømmarked for kundene. Ordningen er et initiativ fra Energi Norge og Distriktsenergi, og administreres av DNV.

Fortum er sertifisert i Trygg Strømhandel.

Vannmagasin:

Et vannmagasin er et vannlager for vannforsyning eller vannkraftproduksjon som dannes ved vassdragsreguleringer når en naturlig innsjø eller elvestrekning demmes opp.

Se også fyllingsgrad.

Variabelprisavtale:

Variabelprisavtaler er strømavtaler hvor man har en fastpris på strømmen i en gitt periode. Variabelprisen følger utviklingene i strømmarkedet og kan endres med 30 dagers prisvarsel.

Vindkraft:

Fornybar energi basert på vindkraft.

Watt:

Måleenhet for energi.

Se også kilowattime.

Ønsker du å lære mer om strøm? Vi har lagd en informasjonsside om strøm som er et godt utgangspunkt for deg som ønsker å bli mer strømsmart i hverdagen. Du kan også sjekke våre ofte stilte spørsmål om strøm og strømavtale hos Fortum.

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen