stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Går strømregningen i taket hvis jeg kjøper elbil?

Av Karuna Fagerstrøm 8. november 2017

hjemmelading_halo-636620-edited.jpg

Mange frykter at strømregningen går i taket når man får en elbil som skal lades. Men gjør den egentlig det? Her gir vi deg svaret!

Ifølge Statistisk sentralbyrå kjører norske personbiler i snitt 12 289 kilometer i året. Å lade elbilen koster 1,5 til 2 kroner per mil når bilen lades hjemme. Det gir oss følgende regnestykke:

1229 mil * 2 kr = 2458 kr

Dersom vi runder opp i alle ledd vil det altså si at strømregningen øker med 2500 kroner i året for en gjennomsnittlig bilist som skaffer seg elbil. Det betyr at strømregningen din bare går opp med litt over 200 kroner i måneden! Hvor mye bruker du per måned på drivstoff til din bensin- eller dieselbil?

Hva er prisen for en bensinbil?

Gitt en bensinpris på 15 kr vil en bensinbil som bruker 0,7 liter per mil koste:

1229 mil * (0,7 * 15) = 12904,50 kr

Det utgjør en forskjell på 10 446,50 kroner i året mellom elbilen og bensinbilen!

Kanskje du kan lade gratis?

Hvis du ønsker å kjøpe elbil, kan det være lurt å undersøke hvor du har mulighet til å lade. Det finnes kommunale ladestasjoner hvor man kan lade gratis, og mange har gunstige ordninger for lading på arbeidsplassen.

Elbiler har dessuten høyere kjøregodtgjørelse enn vanlige biler. Bruker du elbil i jobbsammenheng får du 4,20 kroner per kilometer i kjøregodtgjørelse. Det gir et overskudd på 70 øre. Merk at dette kun gjelder rene elbiler, ikke hybrider.

Hjemmelader anbefales av myndighetene

Skal du lade bilen hjemme anbefales det av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at du setter opp en veggmontert ladestasjon for lading av bilen, i stedet for å benytte en vanlig stikkontakt.

Les mer om hvorfor lading med stikkontakt ikke anbefales.

 Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå

Karuna Fagerstrøm's photo

Av: Karuna Fagerstrøm

Karuna er en av Strømvippas faste bloggere. Hun studerer internasjonal kommunikasjon ved Høgskolen i Østfold, og er interessert i retorikk og kommunikasjonsstrategi. For tiden er hun på studentutveksling til Storbritannia. Kontakt: stromvippa@fortum.com

  • 2 Kommentarer

Søk i bloggen