Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Tåler elbilen at batteriet kjøres tomt?

Mobiltelefoner bør ikke tømmes helt for strøm. Gjelder det samme for elbiler?

Rekkeviddeangsten er et kjent fenomen blant mange nordmenn i dag, og det blir ikke bedre av frykten for å senke elbilbatterienes ytelse ytterligere ved bruksfeil. En bakdel ved litium-ion batterier er tross alt minsket batterikapasitet over tid. Dette er tilfellet i både moderne mobiler og elbiler.

I motsetning til moderne mobiltelefoner hvor et tomt batteri gir skade på batteriet og bør unngåes, er dette ikke et problem for elbiler. Bilens elektronikk er så bra at den sørger for at batteriet ikke går i stykker, selv om det kjøres tomt for strøm.

Reservekapasitet beskytter batteriet

I blant hører man begrepet «reservetank» når det er snakk om tradisjonelle biler. Sannheten er at i en fossilbil finnes det ikke en reservetank – begrepet handler i stedet om drivstoffet som er igjen på den vanlige tanken etter at varsellampen tennes. Man kan altså kjøre en fossildrevet bil helt tom for drivstoff.

I motsetning har elbilen faktisk en reservekapasitet som bilen ikke lar deg tømme, og det er denne som sørger for at batteriet ikke tar skade av å kjøre til bilen stopper. Grunnen til at dette skjer, er at elbilens «reservetank» gjør at man faktisk ikke klarer å kjøre batteriet helt tomt. Det vil alltid være litt strøm igjen, selv om det ikke er mulig å benytte seg av denne for å kjøre videre. Ifølge NAF kalles denne funksjonen «brick». En strømtom elbil viser derfor til en bil hvor batteriet er så tømt at systemene sier stopp. Hadde denne funksjonen ikke eksistert og batteriet kunne tømmes fullstendig, ville bilen tatt skade i likhet med en mobiltelefon. Som NAF skriver på sine nettsider: «Batterier i moderne elbiler er ekstremt holdbare».

Les mer om mulige problemer med elbil på vår samleside: Passer elbil for meg?

Hvordan spare på strømmen?

Selv om så få som 1 av 10 elbilister opplever å faktisk kjøre seg «tom» for strøm, kan det være greit å ha noen strømsparetips i bakhodet for å roe ned rekkeviddeangsten. Når varsellampen lyser og du får beskjed om at det nærmer seg tomt batteri, bør man igangsette noen strømsparende tiltak for å rekke frem til nærmeste ladestasjon. Noe av det du kan gjøre for å unngå å stoppe på veien er:

  • Bruk heller setevarme enn varmeapparatet.
  • Unngå å kjøre over fartsgrensen
  • Øk hastigheten rolig
  • Skru av aircondition

 Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå 

Relaterte innlegg

Bærekraft

   |   
Sigrid og Unge Ferrari er blant artistene som er med på et nytt og innovativt miljøtiltak under årets Øyafestival. Fortum er blitt festivalens hovedpartner, og er ivrig ...
Les mer

Bolig

   |   
Hvis du er på utkikk etter ny bolig vil det antakelig være forhold som pris, beliggenhet og planløsning som avgjør boligvalget. I tillegg bør du ta boligens ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
FLYTTEKAMPANJE CTA-1
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå