Home Fortumbloggen Tilbake fra sommerferie? Husk disse strømsparetipsene

Her får du noen forslag til gode vaner som kan redusere strømkostnadene dine i hverdagen.

Sommeren er på hell, og nordmenn avslutter streamingmaratonet, flokker tilbake fra greske øyer, spanske strender og norske li og fjell. Når man lander tilbake innenfor husets fire vegger, må man også endre strømvanene sine – i alle fall om man vil holde strømregningen så forutsigbar og rimelig som mulig.

Det er jo tross alt ikke et hotell som betaler strømmen lenger – det er deg!

Og når de fleste av oss er hjemme og tilbake i vanlige rutiner igjen, er det typisk at mange av oss gjør de samme tingene samtidig, som å lade bilen, vaske klær, lage middag og dusje. Og strømmen blir dyrere når det er forventet at flere skal bruke den på samme tid.

Samtidig er det viktig at strømtiltakene ikke går utover hverdagskomforten og livsgleden, spesielt nå som vi går mot kaldere tider i høst og vinter. Heldigvis har vi samlet de beste og enkleste tipsene du kan ta i bruk i hverdagen din.

Vask klær og oppvask på lavere temperatur

Ved å vaske klær på lav temperatur og bruke kortere programmer, kan du redusere energiforbruket. Selv om det kan virke som en liten besparelse, kan du spare rundt 200 kilowattimer per år ved å bruke økoprogram, som tilsvarer omtrent 180 kroner.

Oppvaskmaskinen og vaskemaskinen er blant de mest energikrevende apparatene innenfor husets fire vegger, og er altså også ett av områdene du kan finne de største besparingene. Det samme gjelder tørketrommel, om du bruker det. Hint: Det er mye å spare på å bruke et tørkestativ i stedet!

Et annet hett tips når det gjelder disse maskinene, er å bruke dem når det er få andre som har dem i bruk, for da er strømprisen lavere. Dette er typisk midt på natten eller midt på dagen, når de fleste sover eller er på jobb. Men pass på at du selv er våken og tilstede – dette er en viktig forholdsregel på grunn av brannfare.

For å ha kontroll på når det kan lønne seg å flytte forbruket, kan du følge med i Mitt Fortum-appen. Her kan du også følge med på strømforbruket ditt.

Reduser varmtvannsforbruket

Om du er glad i lange, varme dusjer har vi noe litt kjipt å fortelle deg: Varmtvann er dyrt! Varmtvannsforbruk er en av de soleklart største strømtyvene, og du kan spare store summer på å skru ned temperaturen litt eller dusje kortere.

Komfort betyr imidlertid mye også, særlig når det er kjølig ute. Så om du fortsatt vil dusje lenge og behagelig, men også kutte strømregningen, kan du vurdere å dusje færre dager i uka, men litt lengre når du først gjør det. Og om du ikke har sparedusj eller et moderne dusjhode, er dette også svært effektivt og billig å installere på badet.

Tips! Er du medlem av et treningssenter, kan du også velge å ta noen av dusjene der etter endt treningsøkt.

Senk temperaturen i rom du sjelden er i

Oppvarming av hus og leiligheter står for de største strømkostnadene i de tusen hjem, særlig om du har en bolig med mange rom. Samtidig er det ikke slik at du oppholder deg i flere rom samtidig. Ved å senke temperaturen i rom som kun brukes i korte perioder, som inngangspartiet eller ekstra soverom, kan du redusere oppvarmingsbehovet. For hver grad du senker temperaturen, reduserer du oppvarmingsbehovet med fem prosent.

Etterisoler boligen

Bor du i en eldre bolig, kan det fort være at mange av de foregående tipsenes effekt overskygges av byggets isoleringsgrad. Slipper huset eller leiligheten ut varmen like fort som den produseres, så fyrer du rett og slett for kråka.

Etterisolering er dermed en viktig faktor når det kommer til å justere ned summen på strømregningen. Sørg også for at vinduene er av høy kvalitet for å minimere varmetapet gjennom dem, og husk selvsagt å lukke vinduer så du ikke slipper ut varmen.

Om du ønsker kjøling i enkelte rom, som soverommet, er det også smart å lukke døra ut til resten av boligen slik at varmetapet minimeres.

Slå av lyset i ubrukte rom

Selv om det å slå av lyset i ubrukte rom ikke har en veldig betydelig innvirkning på strømregningen, kan kombinasjonen av flere små tiltak utgjøre en stor forskjell.

Bytt ut gamle lyspærer med energieffektive LED-pærer, og slå av lyset når rommet ikke er i bruk. Du kan også vurdere å installere automatiske lyssensorer, slik at du slipper å tenke på det i det hele tatt.

En del lyssystemer eller smarte strømplugger lar deg dessuten velge tidspunkter for automatisk slukking og tenning av pærer, om du har en forutsigbar hverdag og ønsker å automatisere strømsparingen.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen