Når du skal flytte er kanskje det første du tenker at du må leie et flyttebyrå. Det er selvsagt det enkleste, men det koster fort noen tusenlapper. Dersom du heller vil gjøre jobben selv, er det flere ting du må huske på.
Pengene flyr gjerne fort når en skal flytte fra et sted til et annet, i tillegg kommer kostnaden med å transportere alt man eier som en lei ekstrautgift. Du kan spare mange penger på å gjøre jobben selv, men det er likevel noen utfordringer som det er viktig å ta stilling til før du setter i gang.
Du har ikke hengerfeste
Hvis du har bil uten hengerfeste blir det fort veldig mange bilturer, dermed går det mye tid og drivstoff og du vil uansett ikke få plass til de største tingene. En løsning kan være å montere hengerfeste. Det koster en del, men det kan jo være en god løsning dersom du tror du kan ha brukt for det også senere.
Prisene kan variere veldig avhengig av biltype og om du skal ha et fastmontert eller avtagbart eller elektronisk feste. Et hengerfeste koster alt fra 7000 til 25 000 kroner, og de rimeligste er de som er fastmontert. Det kan være lurt å be om et konkret pristilbud hos bilverkstedet ditt.
Du mangler tilhenger
Hvis du har bil og hengerfeste, men mangler tilhenger så har du tre valg; låne, leie eller kjøpe. Det rimeligste er selvsagt å låne, men det er forholdsvis rimelig å leie.
Mange bensinstasjoner har et rikt utvalg, og flere steder kan man velge mellom en vanlig tilhenger, en kombi- eller skaphenger. Pass på at du får med adapter som kan kobles på hengerfestet ditt dersom det er nødvendig.
Leie varebil eller bil med henger
Det finnes flere muligheter for å leie bil og henger, dersom du ikke har tilgang på dette selv. Noen steder tilbyr korttidsleie helt ned i et par timer.
Flytter du langt kan det være greit å sjekke om du kan leie kun en vei. Det er jo litt kjedelig å måtte returnere bilen til utgangspunktet når du bare er klar for å begynne innflyttingen.
Så mye har du lov til å trekke
Dersom du skal frakte flyttelasset på tilhenger så er det viktig å sjekke at du faktisk har lov til å kjøre tilhengeren.
Dersom du har sertifikat for personbil klasse B, som er det vanligste, har du lov til å trekke en tilhenger med totalvekt på inntil 750 kilo. Samtidig kan ikke den totale vekten på bil og henger være mer enn 3500 kilo til sammen.
Slik finner du vekten
Hvis du ikke vet hva verken bilen eller hengeren veier så kan du enkelt finne det ut ved å legge inn bilen og tilhengerens kjennemerke i kalkulatoren til vegvesenet.
Her vil du også finne ut om det er tilstrekkelig med sertifikat klasse B (personbil) eller om du må ha klasse BE (personbil med tilhenger). Kalkulatoren forteller det også hvor mye du eventuelt kan laste på tilhengeren.
Statens Vegvesens tilhengerkalkulator
Pass på farten
Der tillatt fartsgrense er over 80 km/t så har du normalt ikke lov til å kjøre fortere enn 80 km/t med tilhenger. Dersom hengeren ikke er utstyrt med egne bremser, har du ikke lov til å kjøre fortere enn 60 km/t og da er det også andre begrensninger på vekten på hengeren.
Sikring av last
Når du skal ut på veien med flyttelasset ditt, er det viktig å sikre lasten skikkelig. Det finnes en egen forskrift hvor dette beskrives i sin nøyaktighet, og den bør du titte på.
I korte trekk handler det om at godset skal være plassert slik at føreren har tilstrekkelig utsyn og ikke hindres i å manøvrere forsvarlig, og påbudt lys eller kjennemerke må ikke være tildekket.
Godsets vekt må også være mest mulig jevnt fordelt, og det må være sikret slik at det ikke utgjør noen fare for helse, eiendom eller miljøet.
Forskrift om sikring av last
Husk å bestille strøm
Det er mye å tenke på når du skal flytte, i tillegg til å transportere flyttelasset trygt og effektivt, må du huske på å bestille strøm til din nye bolig. Du kan bestille strøm ved å trykke her.