Oppvarming av bolig og varmtvann står for størstedelen av strømregningen din. Det er altså her du bør ta grep hvis du ønsker å redusere strømforbruket ditt mest mulig, og dermed også spare mest mulig penger.
Heldigvis er det flere grep du kan gjøre hjemme for å varme opp boligen din mer effektivt – og mer miljøvennlig. Her har vi samlet sammen en rekke gode tips til deg.
1. Tett luftlekkasjer
Bor du i en eldre bolig, kan det lønne seg å etterisolere. Det gir deg lavere energiutgifter, bedre komfort og økt verdi på boligen din. Et enkelt og billig grep du kan gjøre selv er å finne eventuelle luftlekkasjer, som trekk rundt vinduer, dører og i overgang mellom vegg og gulv/tak. Luftlekkasjene tetter du bare med skum eller tetningslister.
Ønsker du å gjøre en mer omfattende etterisolering, bør dette planlegges med fagpersoner. Ofte må de utføre hele eller deler av jobben.
2. Bytt varmekilde
Alternativ oppvarming kan bidra til lavere energiforbruk. Det kan ifølge Enova for eksempel være varmepumper, pellets eller moderne vedovn.
En varmepumpe henter ut energi fra omgivelsene, og bruker mindre energi til å produsere samme mengde varme enn en vanlig elektrisk ovn. Det finnes flere varianter, og de vanligste er luftvarmepumpe, vannvarmepumpe bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe og jordvarmepumpe.
Du kan spare mellom 20–60 prosent av strømmen som brukes til oppvarming av bolig og varmt vann. Luft-til-luft-varmepumpe er den vanligste typen og enklest å installere.
Trepellets er tørr flis presset sammen til små sylindere, og er en moderne energikilde til bruk i automatiske kaminer. Pellets er både miljøvennlig og lett å håndtere.
Les også: Bli mer miljøvennlig og spar energi hjemme
En moderne og rentbrennende vedovn har dobbel så høy virkningsgrad som en gammel vedovn, og er derfor mye mer energieffektive enn gamle ovner som gjerne har ufullstendig forbrenning.
3. Installer varmestyringssystem
Et automatisk system i boligen lar deg regulere varmen, eller skru den av og på etter behov. Da slipper du å varme opp hele boligen hele døgnet. For eksempel kan du med et enkelt system for elektriske panelovner senke temperaturen i hele boligen eller deler av den.
Et mer avansert system lar deg også dimme lys, koble ut TV, komfyr og kaffetrakter og overvåke og styre alarm. Dette kan du styre fra et kontrollpanel, via internett eller SMS.
4. Bytt ut varmtvannsbereder, dusj og rør
Kanskje er det på tide å bytte ut varmtvannsberederen til en nyere variant? En bereder bør byttes etter rundt 20 år. Ifølge Enova finnes det beredere med ekstra isolasjon, hvor varmetapet er redusert med 30–40 prosent sammenlignet med vanlig isolerte beredere.
Glem heller ikke at å bytte til sparedusj er et enkelt og effektivt tiltak for å begrense strømforbruket til oppvarming av vann.
Les også: Hvilke strømsparetips monner mest?
Har du rør som går gjennom en kald kjeller, eller rom du ikke varmer opp? Ved å isolere varmtvannsrør unngår du store varmetap – spesielt om det er snakk om lange rør.