Flere og flere lynladere settes opp langs norske veier, men hva er en lynlader og kan bilen din bruke den?
Med en lynlader kan du lade elbilen din opptil syv ganger så raskt som med en hurtiglader. Lynladere flest har en effekt fra 150 kW, og er alt nå utbyggbare til å kunne servere 350 kW til de rette bilene, når teknologien er på plass. Det går ganske raskt å lade elbil med slike krefter!
Wow! Det høres fint ut, tenker du sikkert. Og, jo, det er veldig fint, men om du kan bruke alt dette fine avhenger helt av bilen din.
Les også: Skades elbilens batteri av for mye hurtiglading?
Begrenses av bilen
En elbil begrenses nemlig av hva den selv kan ta imot. Om du for eksempel har en 30 kWt Nissan Leaf, er denne begrenset til å kunne ta imot max 50 kW for hurtiglading. Det samme gjelder flere av de mest vanlige elbilene som ruller rundt på norske veier. Det finnes et par unntak, som for eksempel Hyundai Ioniq (som kan lade på 70+ kW) og Kia Soul, som man kan lade på 62,5 kW.
Har du en CHAdeMO-bil kan du uansett ikke lade med høyere effekt enn 62,5 kW, siden det asiatiske CHAdeMO-systemet (enn så lenge) ikke støtter noe mer. Da er det annerledes med den europeiske standarden for hurtiglading, CCS (Combined Charging System), som kan gi bilen din mye mer batteri-juice.
Ny generasjon ladestasjoner
Denne nye generasjonen ladestasjoner er bygget for å servere de kommende generasjoner elbiler mest mulig strøm på kortest mulig tid.
Har du for eksempel en gammel Leaf, får du ikke ladet den på kortere tid, fordi den ikke takler høyere lading enn det en 50 kW hurtiglader kan gi. I tillegg vil det være økonomisk ugunstig for deg å bruke en lynlader, da lynlading vil koste deg mye mer i minuttet enn hurtiglading.
Har du en nyere CCS-bil, kan det fort bli noe annet.
Populære biler som Hyundai Kona og Tesla Model 3 nyter godt av lynlading. Det samme gjelder premiumbiler som Jaguar I-Pace og Audi e-tron. Den elektriske bilparken utvides stadig med nye modeller, så regn med at både rekkevidde og ladehastighet øker framover. Både den annonserte helelektriske Peugeot 208 og Volkswagens nye I.D.-serie vil kunne lade på høyere hastigheter enn 50 kW.
Les også: Unngå hurtigladefella – Hvor raskt lader elbilen min?
Les gjerne artikkelen i lenken over, for å sette deg inn i hvordan din elbil lader best på en hurtig- eller lynlader. Om du vil være ytterligere økonomisk er det beste alltid å lade hjemme, og det aller beste er å benytte seg av smart hjemmelading.