Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Kan elbilen min lynlade?

Flere og flere lynladere fra Fortum Charge & Drive settes opp langs norske veier, men hva er en lynlader og kan bilen din bruke den?

Med en lynlader kan du lade elbilen din opptil syv ganger så raskt som med en hurtiglader. Våre lynladere har en effekt fra 150 kW, og er alt nå utbyggbare til å kunne servere 350 kW til de rette bilene, når teknologien er på plass. Det går ganske raskt å lade elbil med slike krefter!

Wow! Det høres fint ut, tenker du sikkert. Og, jo, det er veldig fint, men om du kan bruke alt dette fine avhenger helt av bilen din.

LES OGSÅ: SKADES ELBILENS BATTERI AV FOR MYE HURTIGLADING?

Begrenses av bilen

En elbil begrenses nemlig av hva den selv kan ta imot. Om du for eksempel har en 30 kWt Nissan Leaf, er denne begrenset til å kunne ta imot max 50 kW for hurtiglading. Det samme gjelder ganske nye modeller av BMW i3 og flere av de elbilene som regnes som forrige generasjons elbiler. Det finnes et par unntak, som for eksempel Hyundai Ioniq (som kan lade på 70+ kW effekt) og Kia Soul, som man kan lade på 62,5 kW.

Har du en CHAdeMO-bil kan du uansett ikke lade med høyere effekt enn 62,5 kW, siden det asiatiske CHAdeMO-systemet (enn så lenge)  ikke støtter noe mer. Da er det annerledes med den europeiske standarden for hurtiglading, CCS (Combined Charging System), som kan gi bilen din mye mer batteri-juice.

Last ned vår ladeapp for Fortum Charge & Drive Så finner du fram langs veien

Ny generasjon ladestasjoner

Vi kan da si det sånn at den gamle generasjonen biler med fordel lader på den gamle generasjonen hurtigladestasjoner, og den nye generasjonen lader på den nye generasjonen lynladere. Dette betyr selvfølgelig ikke at du IKKE må lade på en lynlader når det ikke er noen andre ladere ledige, selv om du har en bil som ikke kan ta inn mer enn 50 kW. Det betyr mer at det er viktig å ta litt hensyn til andre, og kjenne sin egen bil.

Har du en gammel Leaf får du ikke ladet med høyere effekt, både fordi det er en CHAdeMO-bil og fordi den ikke takler høyere lading enn en 50 kW hurtiglader. I tillegg vil det være økonomisk ugunstig for deg å bruke en lynlader, da lynlading kan koste deg mye mer i minuttet enn vanlig hurtiglading.

Har du en nyere CCS-bil, blir det fort noe annet.

Populære biler som Hyundai Kona og Tesla Model 3 nyter godt av lynlading. Det samme gjelder premiumbiler som Jaguar I-Pace og Audi e-tron. Den elektriske bilparken utvides stadig med nye modeller, så regn med at både rekkevidde og ladehastighet øker framover.

Dette er bare begynnelsen. Hva din elbil greier å trekke av strøm fra en lader, det leser du i instruksjonsboka!

SKAFF DEG EN SMART HJEMMELADER HER

Din guide til elbil

Relaterte innlegg

Bolig

   |   
Dagliglivet vårt følger stort sett samme rytme. De fleste av oss starter dagen med en varm dusj, bruker komfyren til å lage middag på ettermiddagen og setter elbilen til ...
Les mer

Bevegelse

   |   
Det blir stadig flere elbiler på norske veier. Det er ikke så rart. Rekkevidden øker, komforten er upåklagelig og utvalget blir stadig bedre. Det finnes snart ingen gode ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå