Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Kan elbilen min lynlade?

Flere og flere lynladere fra Fortum Charge & Drive settes opp langs norske veier, men hva er en lynlader og kan bilen din bruke den?

Med en lynlader kan du lade elbilen din opptil syv ganger så raskt som med en hurtiglader. Våre lynladere har en effekt fra 150 kW, og er alt nå utbyggbare til å kunne servere 350 kW til de rette bilene, når teknologien er på plass. Det går ganske raskt å lade elbil med slike krefter!

Wow! Det høres fint ut, tenker du sikkert. Og, jo, det er veldig fint, men om du kan bruke alt dette fine avhenger helt av bilen din.

LES OGSÅ: SKADES ELBILENS BATTERI AV FOR MYE HURTIGLADING?

Begrenses av bilen

En elbil begrenses nemlig av hva den selv kan ta imot. Om du for eksempel har en 30 kWt Nissan Leaf, er denne begrenset til å kunne ta imot max 50 kW for hurtiglading. Det samme gjelder flere av de mest vanlige elbilene som ruller rundt på norske veier. Det finnes et par unntak, som for eksempel Hyundai Ioniq (som kan lade på 70+ kW) og Kia Soul, som man kan lade på 62,5 kW.

Har du en CHAdeMO-bil kan du uansett ikke lade med høyere effekt enn 62,5 kW, siden det asiatiske CHAdeMO-systemet (enn så lenge)  ikke støtter noe mer. Da er det annerledes med den europeiske standarden for hurtiglading, CCS (Combined Charging System), som kan gi bilen din mye mer batteri-juice.

Last ned vår ladeapp for Fortum Charge & Drive Så finner du fram langs veien

Ny generasjon ladestasjoner

Denne nye generasjonen ladestasjoner er bygget for å servere de kommende generasjoner elbiler mest mulig strøm på kortest mulig tid.

Har du for eksempel en gammel Leaf, får du ikke ladet den på kortere tid, fordi den ikke takler høyere lading enn det en 50 kW hurtiglader kan gi. I tillegg vil det være økonomisk ugunstig for deg å bruke en lynlader, da lynlading vil koste deg mye mer i minuttet enn hurtiglading.

Har du en nyere CCS-bil, kan det fort bli noe annet.

Populære biler som Hyundai Kona og Tesla Model 3 nyter godt av lynlading. Det samme gjelder premiumbiler som Jaguar I-Pace og Audi e-tron. Den elektriske bilparken utvides stadig med nye modeller, så regn med at både rekkevidde og ladehastighet øker framover. Både den annonserte helelektriske Peugeot 208 og Volkswagens nye I.D.-serie vil kunne lade på høyere hastigheter enn 50 kW.

LES OGSÅ: UNNGÅ I HURTIGLADEFELLA – HVOR RASKT LADER MIN BIL?

Les gjerne artikkelen i lenken over, for å sette deg inn i hvordan din elbil lader best på en hurtig- eller lynlader. Om du vil være ytterligere økonomisk er det beste alltid å lade hjemme. Ta gjerne en titt på vårt tilbud på hjemmeladeboks via lenken under denne artikkelen.

Se våre tilbud på hjemmelading her

 

Relaterte innlegg

Bevegelse

   |   
Det hevdes i blant at elbiler er mer brannfarlige enn andre biler, og bør holdes unna parkeringsgarasjer. Vi har undersøkt om det stemmer.
Les mer

Bevegelse

   |   
Batteriet er elbilens hjerte, og elbilens mest dyrebare element. Da er det heller ikke så rart at vi kan uroe oss over nedsatt kapasitet og dårligere brukeropplevelse. ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå