Home Fortumbloggen Slik bør du lade elbilen hjemme

Jeg har vært elbil-eier lenge, en tilværelse jeg trives svært godt med. Ofte får jeg spørsmål om lading, sikkerhet og tid. Når jeg lader underveis er Fortum Charge & Drive-appen det enkleste valget for meg. Når jeg lader elbilene mine hjemme, bruker jeg alltid en hjemmelader.

Elbiler lades tryggest med en hjemmelader

Ifølge elbilforeningens spørreundersøkelse fra 2018, er hele 88 prosent av elbileierne avhengig av å kunne lade hjemme. Femti prosent lader fortsatt fra stikkontakt.

Dette er for så vidt ikke direkte farlig så lenge du bruker en godkjent stikkontakt for elbil, og har en krok ved siden av slik at du kan henge opp ladekabelen. Men lading av elbiler og hybrider utgjør en stor belastning for elektriske anlegg i hjemmet.

Mange stikkontakter og kabler i veggen er ikke dimensjonert for den høye påkjenningen lading av elbil medfører. Derfor er det tryggeste alternativet å gjøre slik som meg, nemlig å montere en veggboks på ditt faste ladepunkt hjemme.

En ekstra fordel med å ha en hjemmelader, er at man får fullt utbytte av såkalt smartlading - det vil si at bilen automatisk lades når strømprisen er lav. Siden strømprisene kan variere ganske mye gjennom døgnet, kan smartlading føre til en reduksjon i ladekostnader med inntil 20 %, uten at man selv løfter en finger.

Sikker hjemmelading av elbil med mode 3

Lademodus beskriver sikkerhetsnivået og den tekniske utførelsen for lading av elbil, og deles inn i tre nivåer eller modes. Mode 1, er den minst sikre ladingen, og benyttes ikke lenger av moderne biler.

Mode 2 betegner sakte lading, eller såkalt nødlading, og ivaretar noen grunnleggende sikkerhetsfunksjoner. Mode 2 forhindrer for eksempel strømføring ved jordfeil eller dersom ladekabelen ikke er koblet skikkelig i.

Mode 3 lading omfatter faste installasjoner og tilkobling med spesialtilpasset kontakt (Type 2). Mellom bilen og ladestasjonen er det en kommunikasjon som sikrer at bilen ikke trekker for mye strøm, og at det ikke settes spenning på ladekabel eller bil før alt er klart.

En fastmontert Mode 3 hjemmelader er laget for å tåle den høye strømbelastningen lading av elbil krever. Den sørger for at bilen ikke får mer strøm enn det installasjonen er beregnet for. En dedikert hjemmelader får også en egen kurs fra sikringsskapet, slik at det ikke er noe annet en elbil som er på denne kursen. Med en slik løsning slipper du derfor risiko for varmeutvikling og brann. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler alle som lader hjemme å skaffe seg en ladeboks.

Les også: 3 tips til trygg lading av elbil

Raskere med hjemmelader til elbilen

En moderne ladestasjon hjemme vil også være mer effektiv enn en jordet stikkontakt. Du kan derfor lade elbilen eller hybriden din raskere.

Når du lader elbilen med en hjemmeladeboks er det delvis bilen som avgjør hvor raskt ladningen kan gå. Ladeboksen vil ha en viss mengde strøm å tilby, videre er det bilen som avgjør hvor mye strøm den kan ta til seg. Jo høyere effekt (kW), jo raskere kan du lade opp bilen, gitt at bilen kan ta ut all effekten ladeboksen tilbyr.

Har du en ladestasjon med høy effekt, kan enkelte biler fullades på et par timer. Til sammenligning bruker en såkalt «ladekladd» du setter i en stikkontakt, opp mot 14 timer. 

Elbilforeningen anbefaler å kjøpe ladeboks med ladeeffekt opptil 7,4 kW. Da er du forberedt på fremtidens elbiler, og kan ha glede av ladeboksen din lenger.

Les også: 4 gode grunner til å velge hjemmelader til elbilen

Velg en smart ladeboks når du skal kjøpe hjemmelader til elbilen

Hvis du skal investere i en ladestasjon hjemme, bør du velge en såkalt smart ladeboks. Med en ladeboks som er tilkoblet mobilnettet, kan du ved hjelp av en app holde oversikt over strømforbruket ditt.

En smart lader vil også i nær fremtid kunne utnytte hvordan strømprisene varierer gjennom døgnet, og lade når det er billigst eller når øvrig strømforbruk i huset er lavt.

En lader med smart styring vil kunne følge med på når strømmen er på sitt billigste i løpet av døgnet og lade på det rimeligste tidspunktet. Den dyreste tiden er når flest mennesker bruker strøm.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen