25. juni 2021
3 Min

Slik utnytter du ladepausen

Skal du feriere med elbil i sommer? Da har du sikkert allerede innstilt deg på at det blir noen ladestopp. Men du har kanskje ikke tenkt på hva du skal fylle ladetiden med? Her er 7 tips til ting du kan gjøre!

1. Gjøre fysiske øvelser

Å bevege seg er sjelden feil, det har både kropp og sjel godt av. Spesielt etter noen timer med stillesitting. Trenger du forslag til enkle øvelser du kan gjøre for å få litt fart på maskineriet, finner du gode tips i artikkelen Knebøy eller kaffe - hva gjør du i ladepausen?. Kanskje kan du være til inspirasjon for andre bilister som suser forbi?

2. Leke

Du blir aldri for gammel til å leke. Pakk med deg en frisbee, en ball, et hoppetau eller et boccia-sett i bilen. Fysisk trening og moro på en gang.

3. Ringe en venn

Kanskje er du blant de heldige som har flust med gode venner rundt deg, og kanskje skal noen av dem være med deg på tur. En ladepause kan uansett være en god anledning til å ringe en du ikke har snakket med på en stund, eller en som du vet føler seg ensom innimellom. Å få litt oppmerksomhet og vite at noen bryr seg om oss, er noe de fleste setter pris på. Og når du har tatt den telefonen, vil du forhåpentligvis oppleve resten av turen som ekstra fin!

4. Meditere

Meditasjon skal visstnok også være bra for helsa. Og det skal motvirke stress. Så hvis opplevelser under bilturen får stresshormonene til å galoppere rundt i kroppen din som ville hester, bør du trekke pusten dypt og meditere i noen minutter. Sjekk gjerne ut meditasjonsapper før du starter turen, eller gjør noe så enkelt som dette: Pust rolig inn mens du teller til fem, og pust rolig ut mens du teller til fem en gang til. Gjenta til du kjenner at kroppen har roet seg. Det funker for meg i hvert fall!

5. Lese bok

Lesing kan være avslappende. Nå har du muligheten til endelig å begynne å lese den boka du kanskje har tenkt på lenge. Forbered deg ved å pakke med en fysisk bok, eller last ned en digital versjon, eller en lydbok. Du kan selvfølgelig kjøpe lesestoff underveis også. Mulighetene er mange.

6. Ta deg en pause

Hvis du ikke får med deg noe som helst av boken du forsøker å lese i, og du bare tenker på helt andre ting, bør du ta det som et tegn på at du ganske enkelt trenger å slappe av. Hjernens hvilenettverk har tatt over styringen. Nyt pausen. Slapp av. Ta deg en lur.

Tungtransportsjåfører er lovpålagt å ta pauser underveis. Kanskje burde vi feriebilister fått samme krav, for det er når vi blir trøtte og uoppmerksomme, at farlige trafikksituasjoner oppstår. Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder, anbefaler 45 minutters pause hver fjerde time, og gjerne oftere hvis du er på lengre turer.

7. Hjernetrim

Kanskje er det verken meditasjon eller lur du trenger, men heller en annen form for adspredelse. Noe som får de små grå til å krible under hjernebarken. Nettet byr på flust av digitale forslag til hjernetrim, men et godt, gammeldags kryssord eller et sudokuhefte i papirutgave kan også være gode alternativ. Husk i tilfelle å ta med deg blyant.

Planlegg ladepausene

Ok. Ferie i sikte! Nå har du ideene klare for hva du skal gjøre i pausene. Men hvor skal du ta dem? Et par tips på tampen: Last ned Fortum Charge & Drive-appen. Med den kan du enkelt finne ladestasjoner og planlegge turen ut fra dem.

Bestill en ladebrikke i forkant også, så blir det enda enklere.

God tur!

New call-to-action

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner