Fortumbloggen

Verdens beste flyttetips: Slik unngår du kaos når du flytter

Skrevet av Kjell Ivar Tungland | jan 05, 2023

Når du står midt oppi det, kan flytting være slitsomt. All gleden og alle forventningene du hadde da du signerte leie- eller kjøpspapirene for din nye bolig, er druknet i bokser, rot, søppel og dårlig stemning. Du står på hodet for at dette ikke skal bli verdens verste opplevelse for resten av familien. Så begynner de ubehagelige overraskelsene å dukke opp.

Ikke nødvendigvis de overraskelsene der det står om liv og død. Men de overraskelsene som gjør livet ditt enda litt vanskeligere når det allerede røyner på. Som det å være uten internett i dagevis, når Netflix er det eneste barna vil ha. Eller når du får den høyeste strømregningen i ditt liv, og du har brukt opp alle pengene dine på ny sofa.

For mange er det å flytte mer kaos enn kontroll. En undersøkelse fra det britiske energiselskapet E.ON viser faktisk at flytting er så tøft at det topper listen over livets verste perioder. Over halvparten av de spurte syntes for eksempel flytting var verre enn skilsmisse og oppstart i ny jobb. 

Men slik trenger det ikke være. Vi har samlet noen av de beste tipsene fra kjente nettsteder og eksperter, slik at din flytteprosess kan bli en mest mulig positiv opplevelse for hele familien.

Les også: Jeg skal flytte. Hva må jeg gjøre?

1. Kvitt deg med så mye som mulig før du flytter

Den hinduistiske guden Shiva, sier at hvis du eier mer enn syv ting, så eier tingene deg. Marie Kondo, verdenskjent ryddeguru og TV-stjerne, mener at det å kvitte seg med ting er første skritt til et organisert liv.

Jo mindre ting du har, jo mindre trenger du både å pakke ned og ut igjen. Det å flytte er en gylden anledning til å gi bort, selge, resirkulere og kaste de tingene du faktisk ikke bruker. Så ta et oppgjør med din egen samlemani. Du trenger ikke å spare på alt.

Marie Kondos triks er å stille seg spørsmål om hun virkelig er glad i den gjenstanden eller det klesplagget hun vurderer å lagre eller putte ned i en flyttekasse. Filosofien er enkel; if you don't love it, lose it. Nå har du altså en unik mulighet til å ta stilling til tingene du har.

Les også: Skal du flytte? Unngå stress ved å pakke effektivt

2. Ikke tenk rom, tenk kategori når du pakker

Norges ryddedronning, Synnøve Skarbø, anbefaler at du planlegger pakkeprosessen godt. Hvis du i stedet for å pakke ned rom for rom, pakker i kategorier, vil du få bedre oversikt. I stedet for å pakke ned hele stua før du begynner med kjøkkenet, pakk ned alle bøker, deretter alt kjøkkenutstyr og så videre.

Pakk det du trenger først i gjennomsiktige plastkasser, da vil du bli raskere organisert i ditt nye hjem.

Bruk gjennomsiktige poser til skruer eller smådeler når du demonterer møbler eller annet utstyr. Tape posen fast på baksiden av gjenstanden. Dette gjør at alt som hører sammen holdes sammen, og du vil enkelt kunne skru eller sette sammen gjenstanden igjen når dere har kommet på plass.

Samme metode fungerer utmerket for å holde orden på ledninger og kabler til alt elektronisk som skal med på flyttelasset.

3. Husk å melde fra om adresseendring og flytt abonnementer

Ifølge New York Times sin flytteguide anbefales det å lage en tidsplan over hele flytteprosessen. Da slipper du å havne bakpå.

Senest to uker før flyttelasset går, bør du for eksempel varsle tjenesteleverandører for TV og bredbånd om at du skal flytte. Da slipper du å være uten internett den første tiden i den nye boligen.

Gi beskjed til Posten for å sikre at posten blir levert til din nye adresse. Dette gjør du via Postens adressesider. Flyttemelding må også sendes til Folkeregisteret senest åtte dager etter at du har flyttet. Dette kan du gjøre via Altinn.no.

Les også: 5 ting du må huske når du skal flytte hjemmefra

4. Gjør flyttingen til en god opplevelse for barna

Det kjente nettstedet huffpost har laget en komplett guide for deg som har en baby med på flyttelasset. Mens eldre barn kan hjelpe til i en slik prosess, anbefaler de barnevakt for små barn og babyer på selve flyttedagen og dagene i forkant.

Flytting kan være stressende for barn, så prøv å holde deg til de daglige rutinene så langt det er mulig. Hvis barna er store nok, inkluder dem i alt arbeidet rundt flyttingen. La dem for eksempel pakke de viktigste tingene sine selv, som leker og bøker, i egne bokser.

5. Ta med Fortum på flyttelasset

Før du flytter må du også ordne med strømmen både i gammel og ny bolig. Hvis du ikke alleredere er kunde, kan du bestille strøm fra Fortum her. Er du allerede kunde, kan du melde flytting på Min side eller i Fortum-appen, og enkelt ta med deg Fortum på flyttelasset. Dersom du ikke velger strømleverandør i din nye bolig, har nettselskapene fortsatt plikt til å levere. Det betyr at du aldri står uten strøm, men vær klar over at ventestrøm er noe nettselskapene tar seg veldig godt betalt for. Hvis du ender opp med ventestrøm fra netteieren din, kan den første strømregningen i ny bolig bli en ubehagelig overraskelse.

Vi anbefaler at du tar kontakt med din strømleverandør i god til før du flytter. Da kan du få gode råd og eventuelt velge en avtale som er mer tilpasset behovene i ny bolig.